Home Business Ergonomische bureaustoelen – hoe zit dat eigenlijk?

Ergonomische bureaustoelen – hoe zit dat eigenlijk?

0
Ergonomische bureaustoelen – hoe zit dat eigenlijk?

Bureaustoelen hebben een interessante geschiedenis. Hieruit blijkt dat de behoefte en wensen van mensen voor de ideale bureaustoel door de tijd heen is veranderd. Een van die behoeftes is een ergonomische bureaustoel. Zo’n ergonomische bureaustoel zorgt voor een  juiste ondersteuning van de rug, nek en schouders tijdens het werken. Dit is enorm belangrijk. Niet alleen omdat een juiste ondersteuning een juiste lichaamshouding afdwingt, maar ook omdat mensen beter en langer kunnen werken en een betere concentratie behouden.

De opkomst van de  bureaustoel

De bureaustoel ontstond in 1849 en werd destijds door slechts een klein deel van de bevolking gebruikt. Eerst maakte alleen welvarende bedrijven gebruik van de bureaustoel. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de bureaustoel in een opmars door de enorme economische groei. Ook de opkomst van de typemachine, de computer en het internet hielpen natuurlijk bij het alledaagser worden van de bureaustoel.

Bureaustoelen met beperkingen

De bureaustoelen van vroeger droegen echter wel beperkingen met zich mee. Daar waar het zittend beroep een steeds grotere rol ging spelen in de maatschappij en waar mensen dus meer en vaker op een bureaustoel plaatsnamen, werd al snel duidelijk dat de stoelen ook gebreken hadden. De stoel moest bijvoorbeeld behoorlijk sterk zijn om de mens een hele dag te kunnen dragen. Ook moest de stoel lang mee kunnen gaan en daarom werd duurzaamheid ook beschouwd als een prioriteit. Na jaren van productie kwamen er langzaam maar zeker meer functies bij de alledaagse bureaustoel zoals een verstelbare rugleuning, verstelbare armleuningen, verstelbare zithoogtes door de toevoeging van een veer aan de stoel en zachtere kussens voor comfort.

De behoefte aan een ergonomische bureaustoel

De ergonomische bureaustoel is een bureaustoel die perfect aansluit bij elk individu. Dit betekent dat de ergonomische stoel gebouwd is om elk mens en zijn of haar lichaam goed te ondersteunen in de rug, nek en schouders. Dit is belangrijk, omdat er vaak lang op de bureaustoel wordt gezeten tijdens het werk. En niets vervelender is dan rug-, nek- of schouderklachten. Dit werd echter als een uitdaging beschouwd: de massaproductie stond in het teken van zoveel mogelijk bureaustoelen produceren voor een zo groot mogelijke groep mensen. Het is immers onmogelijk om voor ieder mens een eigen, op maat gemaakte, bureaustoel te produceren zonder dat de productie kosten enorm oplopen. Om aan dit probleem te ontkomen, hebben veel producenten gekozen voor een ergonomische bureaustoel die verstelbaar is. Zo kunnen de meeste mensen de ergonomische bureaustoel aanpassen aan hun eigen lichaam!